fbpx

Kam na izlet?

Podajte se na brezskrbno raziskovanje okolice.

Jelenov greben

Pod Olimsko goro, kjer se nahaja domačija Jelenov greben, je glavna posebnost zagotovo 100 glava čreda jelenov in muflonov, ki se prosto sprehajajo. Lahko jih hranite s koruzo in si jih ogledate povsem od blizu. Takšen pristen stik z divjimi živalmi zagotovo ne doživite vsak dan, zato bo vsakomur, predvsem pa otrokom, ostal v nepozabnem spominu. Na domačiji vas bodo prijazno sprejeli in vam razkazali njihove dejavnosti ter vam povedali nekaj zanimivosti iz njihove zgodovine. V prodajalni z domačimi izdelki si boste lahko kupili kakšen izdelek za domov, okrepčali pa vas bodo tudi s pristnim domačim kosilom.

Samostan Olimje

V majhni vasici Olimje leži v zavetju gore Rudnice prepoznaven Minoritski samostan Olimje. Nekoč prelep dvorec, nekdaj last grofov Attems, je danes samostan, kjer prebivajo manjši bratje sv. Frančiška - minoriti. Ogledali si boste tudi veličastno cerkev Marijinega Vnebovzetja, eno najlepših baročnih umetnin v naši domovini, ki stoji poleg samostana. V zavetju samostana se skriva tudi neprecenljiva umetnina - stara samostanska lekarna s freskami. Predstavili vam bodo tudi vrt z več kot 200 primerki zdravilnih zelišč in prodajalno z zeliščnimi pripravki, kjer boste spoznali Patrove kapljice.

Čebelarstvo Kozmus

Da imajo pri njih čebele poseben pomen, boste začutili na vsakem koraku. Že ko vas bo sprejel dr. Peter Kozmus, podpredsednik svetovne čebelarske organizacije in strokovnjak za čebelarstvo, ki se tudi poklicno ukvarja z varovanjem kranjske sivke, boste začutili spoštovanje in ljubezen do teh nadvse pomembnih malih bitij, ki so vse bolj ogrožene. Izvedeli boste tudi zakaj se čebele na Kozjanskem dobro razvijajo in zakaj je tu pridelan med drugačen ter kako je 20. maj postal svetovni dan čebel prav na pobudo Slovencev.

Kozjanski park

Gre za kraški izvir Davjek v osamelem krasu Kozjanskega parka. Za kraške izvire je značilno veliko nihanje pretoka in občasna kalnost ob visokih vodah. V premeru meri 1m in se nadaljuje v potok, kjer je nato še en manjši izvir, ki se uporablja tudi za pitje. Potok se izliva v reko Sotlo. Sama kotanja je dolga okoli 10 m in široka 8 m. Izvir je nastal na stiku med pobočjem in okoliško ravnico in sicer na kontaktu med propustnim apnencem in nepropustnim laporjem. Davjek je čudovit primer votline in kraškega izvira, ki je primeren tudi za piknik, sprehode v okolici in manjše zabave.

Golf Amon

Družina Amon želi gostom vedno ponuditi najboljše, naj gre za vino, hrano, športne aktivnosti ali nastanitev. Tu se boste umirili in se naužili narave. Ogledali si boste sožitje naravnih lepot in človeškega dela, ki ga predstavlja čudovito urejeno golfišče z devetimi luknjami. Za razvajanje vseh čutov vam bodo postregli s pristnim domačim kosilom.

Koča pri čarovnici

Kilometer naprej od samostana Olimje se v gozdu skriva Dežela pravljic in domišljije, kjer mali in veliki obiskovalci vstopijo v svet pravljic in ponovno spoznajo Kekca, Bedanca, Krjavlja, Sneguljčico, Rdečo kapico in druge pravljične like …

Vsega si ne morete ogledati v enem dnevu.

Grad Podsreda

Na gradu si boste lahko ogledali številne zanimivosti: grajske prostore, renesančno dvorano, stalno slikarsko razstavo Franceta Slane, stalno zbirko stekla iz nekdanjih glažut, grajsko ječo in kuhinjo, grajsko klet, kjer si lahko ogledate predstavitev zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka ter grajsko podstrešje in galerije, kjer gostijo številne razstave priznanih domačih in tujih umetnikov. Renesančna dvorana pa je tudi uradni poročni prostor.

Čokoladnica Olimje

Čokoladnica Olimje je družinsko podjetje, ki je obnovilo tradicijo pradedov, ki so že pred prvo svetovno vojno delovali na Dunaju. Danes ponujajo široko paleto čokoladnih izdelkov, ki se izdelujejo ročno. Od čokoladnih figur do pralinejev, od čokoladnih tablic in dražejev do raznovrstnih bombonjer, težko boste med izdelki izbrali najljubšega.

Kraviričeva domačija

Če želite spoznati, kako so bivali naši predniki, si oglejte lepo ohranjeno Kravaričevo domačijo, ki jo sestavljajo lesena in s slamo krita obnovljena hiša, stara več kot 200 let, z ohranjeno črno kuhinjo, in skedenj, prav tako krit s slamo ter lesen svinjak s straniščem. V hiši je klasična razporeditev: skozi vrata vstopimo v kvadratno vežo in od tam v vse tri preostale prostore: v črno kuhinjo pred nami, v desno »hišo«, ki je služila kot spalnica ter v levo »hišo«, ki je služila kot kuhinja in dnevni bivalni prostor, od tam pa v »štiblc«. Notranjost hiše z eksponati je dobro ohranjena.

Kukovičičev mlin

Oglejte si enega redkih delujočih mlinov na vodo v Sloveniji, ki bogato družinsko tradicijo uspešno povezuje s sodobnimi načini pridelave. Na ekološki kmetiji Kukovičič vam nudijo vodene oglede za skupine, šole, družine in društva, organizacijo eko delavnic in degustacije domačih izdelkov. Na kmetiji pridelke in izdelke pridelujejo na naravi prijazen način za katere imajo izdan ekološki certifikat. Po predhodni najavi si lahko ogledate delovanje starega mlina na kamne, ki ga poganja voda, ter prisluhnete gospodarju, ki predstavi pot od zrna do kruha.

Razgledni stolp zdravja in veselja

Stolp zdravja in veselja stoji tik pod vrhom 622 metrov visokega hriba Silavec in omogoča pogled na širšo okolico destinacije.

Muzej kmečke opreme

Zanimiva etnološka zbirka Muzeja kmečke opreme predstavlja življenje na deželi v preteklosti in pripomočke, ki jih je uporabljal skromen kmečki človek. Zbirko bogati prek 4000 eksponatov, med katerimi so nekateri izjemne starosti in so prave mojstrovine. Muzejska zbirka spada med najbogatejše v tem delu Slovenije in je zagotovo vredna vašega ogleda.

S polnim želodcem se ni pametno podati na dolgo pot domov.

Hiša vin Emino

Ko želite nekaj več, kot le kozarec vina. Ko si želite čutnega doživetja. Ko želite le pobegniti za trenutek, se ustavite v Hiši vin Emino. Tam, kjer je dobro doma že vrsto let, so odličnosti namenili posebno mesto in poseben namen. Za vas so odprli vrata kulinariki in nad prostori, kjer se grozdje oplemeniti v vrhunsko vino, pripravili kotiček, kjer poleg pokušin vrhunskih vin nudijo tudi gastronomske užitke.

Restavracija Lipa

Pestra ponudba brezglutenskih pic, odlični steaki, celo »Županov« ocvrt piščanec, raznovrstna domača piva in prijetno, umirjeno vzdušje v kavarniškem delu Lipe vas vabijo na odlično doživetje. Edina 100% brezglutenska restavracija v Sloveniji.

Domačija Haler

V objemu zelenja, na prelepi Domačiji Haler, kjer že več kot 20 let varijo domače pivo, vam bodo ponosno ponudili svoje domače svetlo, temno in mešano pivo ali svež radler, ki so ga obogatili z okusom limete. Vse radovedne in vedoželjne pa bodo povabili še na ogled postopka varjenja piva v njihovi mini pivovarni ali na degustacijo. Poleg vrčka piva in dobre domače kapljice vam bodo v restavraciji pripravili tudi pester izbor jedi. Postregli vam bodo tako s hišnimi specialitetami kot tudi z jedmi po naročilu, da se boste počutili prijetno in sproščeno, kot na obisku pri prijateljih.

Pokliči zdaj!